Dohányzik,

Tudod, hány ember dohányzik a világon, illetve hazánkban? Teszteld a tudásod! | hu

Elek dohányzik!.AVI

A fiatalok körében ráadásul kiugróan magas a dohányosok aránya, és az eddigi tapasztalatok alapján közülük túl sokan nem is fogják letenni a cigit. Jó hír ugyanakkor, hogy a dohányzik dohányzást szinte sehol nem sikerült annyira visszaszorítani, mint Magyarországon.

Navigációs menü

Kevesebben sodorják a dohányzik Az Európai Bizottság tavaly augusztus és szeptember között mérte fel az uniós dohányzik dohányzási szokásait több mint 28 ezer ember megkérdezésével. Az egyes országok között azonban elég jelentős eltérések voltak.

dohányzik

A svédeknél például mindössze 7 százalék volt a dohányosok aránya, miközben Görögországban több mint negyven. Magyarországon a megkérdezettek 28 százaléka vallotta magát aktív dohányosnak. Ez régiós összevetésben egyáltalán nem kiugró, a teljes EU-ban azonban már egyértelműen dohányzik rosszabb értékek közé tartozik.

A dohányfogyasztás elterjedtsége – Wikipédia

Az unióban ugyanis dohányzás szempontjából is elég egyértelműen kirajzolódik dohányzik kelet-nyugat törésvonal: dohányzik kelet-európai tagállamokban sokkal többen cigarettáznak, szivaroznak, vagy pipáznak. Magyarországon főleg a hagyományos termékek fogynak.

  • Burnót : dohánypor szippantása orron keresztül tubákolás - tobacco Bagózás: dohánylevél rágása A nikotin[ szerkesztés ] A nikotin egyike a dohánynövény anyagainak.
  • Horváth Ildikó elmondta, ezt a segítséget az érintettek megkaphatják az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központtól, az egészségfejlesztési irodáktól, de számos honlap, illetve egy telefonos applikáció is rendelkezésre áll.
  • dohányzik | Színes szinonimatár | Kézikönyvtár
  • dohányzik | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár
  • Diószegi Judit, pszichiáter Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát.
  • Hagyja abba a dohányzást allen carr watch
  • Speciális cigaretta a dohányzás abbahagyására
  • Étel azoknak, akik leszoktak a dohányzásról

A legutóbbi hasonló felmérés idején, ben itthon egyértelműen a sodort cigaretta volt a sztár, azt messze Magyarországon használták a legnagyobb arányban. Az elmúlt három évben azonban rengetegen tértek át vagy inkább vissza a dobozos cigire, így bár még mindig sokan sodorják maguknak a dohányt, már nem kiugró a hazai adat uniós összevetésben. Cigit helyettesítő alternatív megoldásokat ugyanakkor itthon kevesen használnak.

dohányzik

Huszonnégy

A vízipipát fele annyian próbálták, dohányzik az EU-ban átlagosan, és alig ötödannyian, mint a rekorder észteknél. A trendek egyébként itthon inkább pozitívak. Bár az előző néhány évben nem volt jelentős változás a dohányosok arányában, tíz éves időtávon már látványos csökkenést mutatnak a számok.

dohányzik

A és es felméréshez képest százalékponttal csökkent a dohányosok aránya, ami régiós összevetésben kifejezetten jó, és a teljes uniót nézve dohányzik rossz, még ha szép számmal akadtak ennél is jobb eredményt felmutató országok. Kevesen szoknak le A csökkenő arány ellenére aggodalomra adhat ugyanakkor okot, hogy itthon kifejezetten sok fiatal dohányzik.

Bár ha az összes dohányost dohányzik, akkor a magyarok a 18,2 éves átlagéletkorral nem tartoznak a korai kezdők közé, dohányzik azonban csak a fiatalokat vizsgáljuk, akkor már nem ilyen kedvező a kép.

dohányzik

Miközben a teljes EU-ban a év közöttieknek csak az ötöde vallotta magát aktív dohányosnak, nálunk több mint a harmaduk. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal dohányzik sikeres a fiatalok körében a dohányzás visszaszorítása, mint más uniós országokban. Mindez azért különösen nagy probléma, mert itthon az esélye is sokkal kisebb, hogy valaki letegye a cigit, ha már egyszer rászokott. A teljes uniós felmérésben a megkérdezettek dohányzik százaléka mondta azt, hogy korábban ugyan dohányzott, de már abbahagyta, nálunk viszont ez az arány csak 11 százalék volt.

A dohányzás nőket érintő hatásai

Ráadásul Magyarországon kevesebben is próbálkoznak a leszokással, mint az EU-s országok többségében. Ha a fiatalkori cigizést nem is sikerül olyan ütemben visszaszorítani itthon, mint más tagállamokban, a passzív dohányzás elleni küzdelem kifejezetten jól működik.

Dohányzik a megkérdezettek nagyon nagy többsége mondta azt, hogy éttermekben, kocsmákban, és kültéri helyszíneken illetve rendezvényeken sem találkozott dohányosokkal — nyilvánvaló összefüggésben a tiltó szabályokkal.

A dohányosok aránya általában csökken az oktatásban eltöltött évek növekedésével. A dohányfogyasztást növelő amerikai népesség nagy részét a nők teszik dohányzik, különösen a fiatal, tizenéves lányok. Az amerikai dohányipart nem igazán érinti az összességében tapasztalható dohányzáscsökkenés. Még nagyobb volt a csökkenés és között.

Hasonló hatékonysággal csak Svédországban sikerült az dohányzik helyekről kiszorítani a dohányzást. Támogasd a munkánkat! A G7-et ingyen lehet olvasni, de nem ingyen készül. Ha tetszett, amit olvastál és hasznosnak gondolod a munkánkat, akkor támogass minket, úgy, mintha előfizetnél.

STADAT – A népesség megoszlása dohányzási szokások szerint (–)

Ezzel növeled a működésünk biztonságát, és hozzájárulsz ahhoz, hogy olyan minőségben írhassuk az újságot továbbra is, ahogy eddig. Magánszemélyként és cégként is küldhetsz nekünk pénzt egy dohányzik bankkártyás fizetéssel vagy havi rendszerességgel. Dohányzik, hogy mellénk állsz.

Hasonlóanyagok